5 tips om zweetplekken uit kleding te verwijderen

5 tips om zweetplekken uit kleding te verwijderen

Niks voelt zo armoedig aan als een overhemd waar rondom de oksels de gele vlekken vanaf kilometers afstand zichtbaar zijn. Ook al is zweten een uitermate normaal en natuurlijk verschijnsel, we zijn toch geneigd om ons ervoor te schamen. Liever kleden we ons in kraakverse kleding waar geen spoortje menselijkheid aan af te zien valt. Helaas lukt het de wasmachine niet altijd om de zweetplekken zorgvuldig uit te wissen. Betekent dat het einde van je mooie overhemd? Niet noodzakelijk. We geven 5 tips voor het verwijderen van zweetplekken.

1. Behandel vlekken zo snel als mogelijk en wacht met het gebruik van de droger
In de strijd tegen zweetvlekken is het belangrijk om zo snel als mogelijk de vlek te behandelen. Zo voorkom je dat het hardnekkige vlekken worden die ingesleten raken in de stof van je kleding. Als je merkt dat er een vlek ontstaat, probeer deze dan voordat het is opgedroogd onder stromend koud water te behandelen. Misschien ben je op tijd en voorkom je dat er een blijvende vlek ontstaat.

Let er daarnaast op dat je de kleding waar de vlekken nog niet uitgewassen zijn nog niet in de droger stopt. Een ritje in de droger zorgt er namelijk voor dat het vrijwel onmogelijk wordt om de vlekken nog te verwijderen. Eerst alles goed wegwassen dus! Wat je vervolgens gebruikt om de vlek voor te behandelen hangt af van de stof en de kleur van je kleding.

2. Geel tegen geel: de kracht van citroen
Citroen is een goede natuurlijk vijand van de gele vlek. Je kunt het sap van een citroen gebruiken. Meng dan de helft citroensap met water en spray of wrijf het citroenmengsel over de vlek. Een andere optie is om citroenzeep te gebruiken. Ook dan gebruik je water om de zeep in de vlek te wrijven. Laat de zeep of je citroenmengsel even inwerken en was je kleding daarna volgens je normale routine in de wasmachine.

3. Azijn om zweetplekken te lijf te gaan
Azijn staat erom bekend een goede vlekkenverdelger te zijn. Ook tegen zweetvlekken kan azijn een klein wonder verrichten. Zorg ervoor dat je de azijn eerst verdunt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een plantenspuit gebruiken, of je kleding in het mengsel een tijdje laten weken. Gebruik hiervoor witte azijn. Maak een mengsel waarbij je de helft water en de helft azijn toevoegt. Het mengsel spuit je op de zweetplekken voordat je de kleding in de wasmachine stopt. Na het wassen zijn de gele zweetvlekken als sneeuw voor de zon verdwenen. Deze tip kun je ook gebruiken bij donkere kleding, waarop de vlekken meestal grijs of wit uitslaan.

Let op: voor het reinigen van de okselpads van Trickie raden we het gebruik van azijn af. De stof van Trickie is samengesteld uit verschillende materialen en kan beschadigen door het met azijn te behandelen.

4. Hardnekkige vlekken aanpakken met een mix
De minder heftige zweetvlekken zullen met het azijnmengsel zonder problemen verdwijnen. Soms zijn vlekken echter hardnekkiger en is er grover geschut nodig. Je hoeft je niet meteen tot drastische methoden of chemicaliën te wenden om jouw kleding nog te redden. Meng een eetlepel zout en 120 gram baking soda met een eetlepel waterstofperioxide zodat je een soort van pasta krijgt. Deze pasta kun je bijvoorbeeld met een oude tandenborstel direct op de vlek aanbrengen. Laat het mengsel ten minste een uur op de vlek intrekken voordat je de kleding op jouw gebruikelijke manier wast in de wasmachine. Gebruik dit mengsel alleen voor witte kleding. Als je gekleurde kleding wil aanpakken kun je de waterstofperoxide vervangen voor water en vervolgens dezelfde stappen volgen.

5. Let op het materiaal van je kleding voordat je aan de slag gaat
Als je kleding hebt waarop vermeld staat dat het niet in de wasmachine mag en dat het enkel gestoomd kan worden, gebruik dan geen huisgemaakte middeltjes om vlekken te verwijderen. Hetzelfde geldt voor kleding gemaakt van zijde. Dit is een zeer kwetsbaar materiaal waarbij je snel schade aanricht die onomkeerbaar is. Hoewel bleek vaak wordt aangeraden om gele vlekken te bevechten doet het vaak meer kwaad dan goed. Bleek is een agressief middel dat je beter kunt laten staan in de strijd tegen zweetvlekken.

Voorkomen is beter dan genezen
Ons motto is: de beste zweetvlek is geen zweetvlek. Trickie® voorkomt zweetplekken op jouw kleding omdat de stof absoluut geen vocht doorlaat. De unieke combinatie van eigenschappen in de stof zorgen er daarnaast voor dat het shirt heerlijk aanvoelt en een plezier is om te dragen. Zorg ervoor dat je bovenstaande trucjes in de toekomst nooit meer hoeft te gebruiken en laat Trickie® jouw kleding voor eens en voor altijd beschermen. Ervaar het zelf! 

Beeld: by Racool_studio on Freepik 

Terug naar blog