Waarom-zweten-zinvol-is

Waarom zweten zinvol is

Als we zweten vinden we dat vaak maar vervelend. Je krijgt het warm en er ontstaan druppels in je gezicht, of onder je oksels en soms ook op andere plekken van je lichaam waar je het liever gewoon fris en droog houdt. Toch heeft zweet een belangrijke functie en mogen we blij zijn dat ons lichaam zo geavanceerd werkt. Zweet voert namelijk overtollige warmte af en houdt de lichaamstemperatuur op peil! Onmisbaar voor een gezond leven.

Hoe werkt zweten?
Ons lichaam functioneert het beste bij een gemiddelde temperatuur van 37 graden. Als je opwarmt en de temperatuur dreigt te stijgen dan is het van groot belang dat je lichaam deze warmte afvoert. Zweet helpt je lijf op die manier om koel te blijven zodat je organen en alles wat je nodig hebt om in leven te blijven goed kan functioneren.

Dat verklaart meteen waarom je ook in de winter, als het buiten koud is, alsnog kunt zweten. Wanneer je bijvoorbeeld aan het sporten bent en veel inspanning levert loopt je lichaamstemperatuur op. De kou buiten is dan niet voldoende om je lijf af te koelen waardoor zweet het lichaam een handje helpt. Ook als je bijvoorbeeld in een Spaanse peper bijt en je lichaam overvallen wordt door de plotselinge hitte kan het zweet je spontaan uitbreken. Een hele normale reactie dus.

Hoeveel zweet is normaal?
We zweten in principe de hele dag door. Het is een hele gangbare manier van ons lichaam om de warmte die door onze spieren en ons metabolisme wordt gecreëerd te verspreiden. Zweet kan ontstaan door beweging, stress of bijvoorbeeld door warmte. Het lichaam past de intensiteit van het zweten aan de omstandigheden aan. Een mens zweet gemiddeld 1 liter per dag. Bij intensieve inspanning of extreme warmte kan de zweetproductie maar liefst oplopen tot 1 a twee liter per uur. Zweet bestaat bijna volledig uit water. Niet meer dan 1 procent ervan wordt gevormd door mineralen en een aantal andere stofjes.

Waarom zweet de één meer dan de ander?
Er zijn een heleboel factoren van invloed op de zweetproductie van ieder individu. Hoe oud je bent, de omvang van je lichaam, hoeveel je drinkt, beweegt  en hormonen spelen bijvoorbeeld al allemaal een rol bij de zweetproductie van de mens. Als je nooit zweet dan kan het zijn dat je uitgedroogd bent. Als het bijvoorbeeld warm is buiten en je wilt gaan sporten dan is het aan te raden om genoeg te water te drinken. Te weinig vocht heeft niet alleen invloed op hoeveel je zweet, je kunt je er ook slechter door voelen en bijvoorbeeld duizelig worden.

Waarom verschijnen zweetplekken bij de oksels?
Zweetklieren komen over je hele lichaam voor. Hoewel slechts 1 procent van al je transpiratievocht onder je oksels terecht komt blijken zij toch wel dé plek waar het zweet zich op de meest vervelende manier openbaart. Dat komt omdat het een relatief verstopte plek is op je lichaam waar weinig ruimte is voor ventilatie. Om die reden verdampt het zweet bij je oksels minder makkelijk.

Waarom stinkt zweet?
Vanuit de zweetklieren komt het zweet aan de oppervlakte van de huid. Op dat moment is het transpiratievocht geurloos maar omdat het wordt afgebroken door bacteriën die op de huid voorkomen wordt het vocht omgezet in de geur die zo typerend is als zweet.

Zweten als signaalfunctie
Ieder mens zweet. Sommige mensen zweten meer dan andere mensen. Als het warm is, of als je je inspant, stress ervaart of ziek bent kun je (tijdelijk) meer zweten. Als je ziek bent en koorts hebt kun je ook zweten omdat je lichaam de ziekte aan het bestrijden is. Merk je veranderingen bij jezelf? Bijvoorbeeld als je ineens ’s nacht veel last krijgt van zweten, of overdag zonder dat hier een zichtbare aanleiding toe is dan kan het zo zijn dat je lichaam een signaal probeert af te geven. De huisarts kan je in dat geval helpen om te onderzoeken wat er precies aan de hand is.

Waardeer de natuurlijke functie van zweet en laat het je vooral niet belemmeren!
Trickie® helpt je om jouw zweet weer te zien voor wat het is: een geavanceerde manier van je lichaam om je temperatuur en gezondheid op peil te houden. Eigenlijk best wel heel cool als je er zo over nadenkt. Nog beter als het zweet onzichtbaar haar werk doet en je niet in de weg staat in het dagelijks leven. Maak daarom korte metten met zweetplekken en kies vandaag nog voor Trickie®!

Terug naar blog